Utorak , 9 travnja 2024

Večeras posljednja teravija ovog mubarek mjeseca Ramazana

Bliži se kraj najodabranijeg mjeseca u islamu. U džamijama širom Bosne i Hercegovine večeras je klanjana posljednja teravija u ovom ramazanu.

Sutrašnjim zalaskom sunca završava mjesec Ramazana. Večeras će u našim džamijama biti klanjana i posljednja teravija, a obzirom da će s akšam namazom nastupiti 29., neparna noć, muslimani će tražiti mubarek Lejletul-kadr, te se dodatno posvetiti ibadetima.

Lejletul kadr je noć u kojoj je Kur’an objavljen Poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, a nastupa u jednoj od posljednjih deset noći ramazana. Također se vjeruje da je to noć u kojoj Allah pokazuje veliku milost Svojim stvorenjima i noć u kojoj je određena sudbina.

Allah kaže u Kur’anu: “Noć odredbe je bolja od hiljadu mjeseci” (Kur’an, 97:3). To znači da kada se učini dobro djelo na Lejletul Kadr, kao da je to djelo činjeno više od 1.000 mjeseci.

Točan datum Lejletul kadra nije nama poznat, iako znamo da je u jednoj od neparnih noći u posljednjih 10 dana Ramazana (npr. 21., 23., 25., 27. ili 29. noć). Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:  “Tražite Lejletul Kadr u posljednjih 10 dana, u neparnim noćima.” (Hadis, Buhari i Muslim).

Vjernicima se savjetuje da tokom posljednjih noći mjeseca ramazana uče jednu lijepu i kratku dovu koju je preporučio Muhammed, a.s.

Aiša, r.a, je upitala je Allahovog Poslanika,a.s.:

“Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?”

Poslanik odgovori: ‘Reci: ‘Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa’fu anni! Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti!'”

Ovu dovu je lijepo učiti tokom zadnjih deset dana mjeseca ramazana.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Odlazak najdražeg gosta: Zvukom topa i sa akšam-namazom završen je Ramazan, vjernici se raduju Bajram

Prije nekoliko minuta Bosnom i Hercegovinom prolomili su se zvuci ezana, u pojedinim gradovima top …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.