Petak , 24 svibnja 2024

Širom BiH klanjan Bajram namaz: Postili smo znajući i vjerujući da ovom ibadetu ništa nije ravno

Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je održana i centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Bajram-namaz u Begovoj džamiji je predvodio i hutbu održao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

„Domovina je zavičaj, rodna gruda, ona koja se voli kao život, to je ono što nam je milo i sveto. Mi volimo ovu našu zemlju srcem i dušom, i onda kada od nje živimo daleko u tuđini. Nosimo je sa sobom, i u snu i na javi. Svaka njena praška je kap naše krvi, svaki njen kamen je kula u kojoj stražari gazija. I zato neka nam niko ne dira u našu domovinu i neka ne iskušavaju našu odlučnost“, kazao je u hutbi reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je pozvao vjernike da budu zajedno, ističući da je Božija pomoć uz zajednicu.

„Zajednica uvijek nepogrešivo slijedi javni interes. Naučimo poštovati javni interes i voditi dijalog, čak i onda kada mislimo drugačije od većine u našoj zajednici. Podredimo svoje ambicije zajednici u kojoj živimo. Poštujmo njene propise, jer tako čuvamo red“, poručio je, između ostalog, reisul-ulema.

Prigodnu poruku u predbajramskom programu prisutnim vjernicima je uputio mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

„Sa današnjom zorom svanuo je Bajram, nakon 29 ramazanskih dana i noći, koje smo provodili u ibadetu Alllahu, dž.š. Sve smo činili s radošću, predano i posvećeno, kako bi se približili Stvoritelju i osjetili čari mjeseca Ramazana. U ovom mjesecu se naš trud da činimo dobro nagrađuje 70 puta više. Postili smo znajući i vjerujući da ovom ibadetu ništa nije ravno. Ovim čistim ibadetom veličamo Allaha i zahvaljujemo mu. Ovim jutrom, nakon velikog uspjeha izvršenja ibadeta, ojačanih porodičnih veza i međuljudskih odnosa, okrijepljene duše, osnažene svijesti i ukupnog sabiranja u sebi, dočekujemo Bajram kao naš najveći duhovni trijumf“, kazao je u svojoj poruci mr. Pleh.

Bajram-namaz je klanjan i u džamijama širom Bosne i Hercegovine.

Nakon centralne bajramske svečanosti, danas će u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice biti održano i tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisul-uleme. Ramazanski bajramtraje tri dana.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.