Srijeda , 17 travnja 2024

Prekinute sve veze: U toku siloviti napadi na Pojas Gaze, “ako nas čujete, recite svijetu…” (VIDEO)

Stanovnici Pojasa Gaze tvrde da su napadi koje izvodi Izrael na ovo području najjači od početka rata, a telekomunikacijska kompanija je izvjestila da je potpuno prekinuta internetska mreža.

Brojni stanovnici Gaze rekli su za CNN da su zračni napadi u petak navečer bili najintenzivniji koje su doživjeli od početka neprijateljstava prije gotovo tri sedmice.

Tim BBC-ja u Ashkelonu u južnom Izraelu, koji je deset kilometara od Gaze, kaže da može čuti tutnjavu eksplozija. Tim kaže da je teže nego prethodnih večeri i opisuje ga kao “teško bombardiranje i uglavnom iz zraka”.

Jawwal, palestinska telekomunikacijska kompanija koja pruža mobilne usluge Pojasu Gaze, objavila je priopćenje u petak navečer, rekavši da je intenzivno bombardiranje u proteklih sat vremena rezultiralo uništenjem svih preostalih međunarodnih ruta koje povezuju Gazu s vanjskim svijetom što je dovelo do potpunog prekida telekomunikacijskih usluga.NetBlocks, neprofitna organizacija koja prati internetsku cenzuru, potvrdila je u objavi na X da postoji “kolaps povezanosti” u Gazi i izvijestila o padu povezanosti usred snažnog izraelskog bombardiranja enklave.

 

Al Jazeerin novinar Safwat Kahlout kaže da su ljudi u Gazi iznenada izgubili gotovo sve kontakte jer internet i mobilne telefonske mreže kolabiraju:

“Dopustite mi da govorim o iznenadnom prekidu … internetskih i mobilnih telefonskih mreža diljem Pojasa Gaze prije otprilike sat vremena. Potpuno smo nepovezani, između različitih područja u Pojasu Gaze i od vanjskog svijeta. Postoji gotovo prekid po cijelom pojasu Gaze, ne možemo doći jedni do drugih. Čak i lokalne radio postaje prisluškuju glasnogovornici izraelske vojske koji nastavljaju … slati upozorenja ljudima”, kazao je novinar Safwat Khalout koji se nalazi u Pojasu Gaze.On je kazao i da se bombardovanje pojačalo u prethodna dva sata i da se u isto vrijeme čuju i zračni i artiljerijski udari.

U posljednja dva sata mogli smo istovremeno čuti intenzivne zračne udare i intenzivne topničke granate, što je nešto neuobičajeno – što znači da je jačina vatre puno veća nego prethodnih dana. Danas je najgore što se tiče snage izraelske vatre, a možemo čuti neke eksplozije… koje dolaze i s mora, posebno na sjeveru Pojasa Gaze. Zračni udari i artiljerijska granatiranja sada se pojačavaju na sjeveru”, kazao je novinar sa lica mjesta.

Glasnogovornik izraelske vojske je rekao kako su pojačali napade na Gazu i da će kopnene snage u toku večeri pojačati svoje aktivnosti.

Bh. novinar Al Jazeere Balkans, Adnan Rondić podijelio je emotivan status na svom Facebook profilu.

“Prvi put dok sam u studiju, pišem status na facebooku-u.
Dok ” ide ” prilog. Da, nije po propisu…..
Maločas nam se iz Gaze javio naš Tarik Ebu Azum.
Nije bio siguran da li ga uopće čujemo:
” Ako nas čujete, ako me čujete, recite svijetu da ulazimo i u potpunu komunikacijsku blokadu. Ne možemo se više čuti ni sa našim najbližim. ”
Dok je govorio, trajao je – i u ovim momentima traje- jedan od najtežih, najrazornijih izraelskih napada na Gazu.
Vodim vijesti dalje.
A u glavi mi, samo Tarikove riječi: ” Ako nas čujete, recite svijetu….”, zaključio je Rondić.

O hanumabaadmin

Provjeri također

Klanjana dženaza Amili, koja se sa sinom utopila u Sarajevu: “Kada nas pronađete nazovite mog babu Asima” (VIDEO)

Prije nekoliko dana je došla babi i majki na Bajram, a samo nekoliko dana nakon …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.