Nedjelja , 14 srpnja 2024

Spavanje u hladnijoj sobi kao lijek

Dr. Christopher Winter, direktor medicine na Charlottesville neurologiji i medicini o spavanju, kaže da bi vaša spavaća soba trebala da bude otprilike između 15.5°C i 19.5°C za optimalan san. Temperatura iznad 24°C i ispod 12°C može vam poremetiti san.

Zašto? 
Kroz 24h naša tjelesna temperatura prirodno dostiže svoj vrhunac i svoju najmanju temperaturu. Interval temperature je najveći otprilike rano poslijepodne, a najmanji oko 5 ujutro. Kada zaspimo, naše tijelo se prirodno ohladi. Pomažući tijelu da brže dostigne tu najmanju temperaturu podstičete dubljem snu. Dr. Cameron Van den Heuvel, UniSA centra za spavanje kaže: “Od jednog do jednog i pol sata prije spavanja tijelo počinje da gubi temperaturu iz svojih centralnih jezgara i to donosi povećanju osjećaja umora kod normalnih odraslih osoba. Ove psihološke promjene se dešavaju prije odlaska na spavanja, a mogu se desiti prije nego što ih shvatite.”

Prednosti “hladnog spavanja”
Mnogo je razloga zbog kojih spavanje u hladnijem ambijentu može pomoći vašem zdravlju. Tu su četiri razloga:

1. Zaspite mnogo brže
To je jednostavno matematika, zaista. Pružate ambijent vašem tijelu da zaspi mnogo udobnije, na brži način. Ako je previše toplo ili previše hladno, vaše tijelo će trošiti energiju da reguliše (temperaturu), i ostaviti će vas da se okrećete cijelu noć.

2. Spavajte kvalitetnije
Kada vaše tijelo ne pokušava da reguliše samo sebe, onda ćete zaspati dublje, i vaš san će biti mnogo okrepljujući (osjećati ćete više energije). Istraživanja u Australiji su također dokazali da spavanje u hladnijem ambijentu pomaže smanjenju određenih vidova nesanice.

3. Izgledajte mlađe
Pokazano je da će spavanje na temperaturi između 15.5°C i 19.5°C dozvoliti vašem tijelu da oslobodi više melatonina, jednog od najboljih hormona protiv starenja.

4. Smanjite rizik za određenom metaboličkom bolešću
U četveromjesečnom proučavanju, utvrđeno je da spavanje u sobi temperature oko 19°C, ne samo da je sagorilo više kalorija dok su ispitanici bili budni, nego je količina “smeđe masnoće” (ili dobre masnoće) u tijelu porasla. Smeđa masnoća vašem tijelu dozvoljava da sagorijevate kalorije, a ne da ih skladišete. Zajedno, ovo može pomoći smanjenju metaboličkih bolesti, kao na primjer dijabetes vremenom. (N-um.com)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Čemu služe trokutići koji su ocrtani u putničkoj kabini aviona

Ukoliko ste bolje razgledali putničku kabinu aviona, možda ste primijetili da su na određenim mjestima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.