Utorak , 28 svibnja 2024

Sramota: Centrom Srebrenice odzvanja pjesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

Danas je u Srebrenici, u Memorijalnom centru Potočari, klanjana dženaza i obavljen ukop 30 žrtava srebreničkog genocida. Nakon što je obilježena godišnjica genocida i nakon što su se brojni posjetioci razišli, u centru Srebrenice se ponovo puštaju neprikladne pjesme, prenosi N1.

Naime, kako se vidi i čuje na videoklipu, centrom grada se ori pjesma: “Veseli se srpski rode, do slobode”.

Ono što se saznaje od očevidaca jeste da je muzika glasna kao nikada ranije, s obzirom da ovo nije prvi put da se plasiraju provokacije na račun bošnjačkih stanovnika u Srebrenici i to nakon obilježavanja 11. jula.

Podsjećamo, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 30 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Dženaza-namaz predvodio je reisul-ulema islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

– Ovdje smo da obnovimo naše zavjete date Bogu, očevima i zemlji, gledajući u nišane i gledajući jedni u druge. Ovi nišani osvjetljavaju naše najmračnije i najteže noći, zato što svijetle nurom mučeništva, nepravde i nevinog stradalništva. Svevišnji nas poziva da se nikada ne udaljujemo od njih, od njih i predaka naših u zemlji i braće naše na zemlji. S njima nas veže bratstvo duha, vjere i zemlje. Svima nam je ono potrebno, jer nismo dovoljni sami sebi – kazao je obraćajući se prisutnim reisul-ulema Kavazović.

Nakon prigodnog obraćanja i Dove šehidima, tabuti s posmrtnim ostacima 30 žrtava genocida izneseni su od Musalle do mezarja gdje je obavljen njihov ukop, uz zajedničko učenje na kaburu.

Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine je dječak Elvir Salčinović koji imao svega 15 godina kada je ubijen. Osim njega, ove godine su ukopani posmrtni ostaci još tri maloljetnika. Semir Đozić je u momentu smrti imao 17 godina, a ukopani su i šesnaestogodišnji dječaci Mustafa Mekanić i Esed Klempić.

Najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ove godine ukopani su: Esad (Tajib) Džanić; Bekir (Demir) Musić; Sakib (Mehmed) Garaljević; Himzo (Idriz) Mujić; Hasib (Haso) Ibrahimović; Ređo (Huso) Jahić; Rifet (Hajro) Tabaković; Idriz (Ibro) Mehinović; Mujo (Meho) Esmić; Šaban (Šemso) Ibrić; Senid (Ismet) Hodžić; Semir (Edhem) Đozić; Sabid (Abid) Ibrahimović; Mehmed (Mahmut) Gerović; Nisad (Ševko) Selimović; Halil (Mujo) Avdić; Hasan (Omer) Smajlović; Esed (Alija) Klempić; Sabahudin (Bajro) Selimović; Husein (Ibrahim) Zukić; Elvir (Turabija) Salčinović; Džemail (Omer) Alić; Mustafa (Junuz) Mekanić; Ahmedin (Ahmet) Halilović; Zuhdija (Avdija) Lemeš; Hasib (Vejsil) Mujanović; Vejsil (Šećan) Mujanović; Ekber (Šaćir) Riđić; Mevlid (Zildžija) Aljić i Nezir (Mumin) Muminović.

Ispraćaju, uglavnom nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava genocida, kao i svake godine, prisustvovale su njihove porodice, veliki broj građana, političke i javne ličnosti, te domaće i strane delegacije.

Obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici počelo je komemoracijom tokom koje su se obratili domaći i međunarodni zvaničnici.

 

O hanumabaadmin

Provjeri također

Čemu služe trokutići koji su ocrtani u putničkoj kabini aviona

Ukoliko ste bolje razgledali putničku kabinu aviona, možda ste primijetili da su na određenim mjestima …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.