Subota , 25 svibnja 2024

Šta ako dijete povrati lijek i kako pravilno da mu date: Pedijatri upozoravaju na dvije najčešće greške roditelja

Ako se lijek ne da pravilno postoji opasnost da nema nikakovo dejstvo ili da se promijeni sastav lijeka, zato pedijatri savjetuju roditelje šta je najvažnije da urade.

Dijete vam je dobilo određenu terapiju ili u slučaju naglog pogoršanja stanja prinuđeni ste da mu date sirup, međutim svaki roditelj zna koliko to nije lako, jer što je dijete manje to je teže privoljeti ga da uzme nešto što odbija.

Savjet pedijatra je da je maloj djeci najsigunije davati lijek špricem, prije svega zato što možete da odredite tačnu dozu bez bojazni da ćete dati više ili manje. Izbjegavajte da koristite kućne kašičice upravo iz navedenih razloga i zbog veće vjerovatnoće da će dijete tako ispljunuti lek.

Pedijatri takođe navode na je najbolje dati lekić uz obraz “mali džepić” i ispuštaiti ga po malo kako biste izbjegli da se zagrcne obavezno pri davanju lijeka pokušajte da izbjegnete bebine osjetljive dijelove usta. Veći dio receptora za ukus nalazi se na prednjoj strani i na sredini jezika. Nadražaj nepca i zadnjeg dijela jezika može da izazove nagon za povraćanjem.

Šta kada beba povrati lijek?

Ukoliko se desi da beba odmah ili u roku od desetak minuta povrati ili ispljune lijek dajte joj ponovo i to cijelu količinu. Međutim, ako se to desi dvadesetak minuta po davanju lijeka onda ne morate ponovo da joj dajete. U tom slučaju najbolje bi bilo da se konsultujete sa ljekarom kako bi se utvrdilo zašto beba povraća lijek.

Pedijatri su takođe upozorili i na dvije najčešće greške roditelja koje takođe mogu da utiču na to da dijete ne popije dovoljnu dozu lijeka ili čak da utiče na sastav lijeka:

Tablete ne treba lomiti, kao ni otvarati kapsule želudačna kiselina može smanjiti ili povećati dejstvo leka. Drugo, pojedine tablete su obložene specijalnim filmom upravo da bi se zaštitio želudac.

Zato je važno dati lijek onako kako je originalno pakovan. Ukoliko je dijete malo da popije lijek, potražite savjet ili alternativu kod pedijatra.

Isto tako ne mješajte lijekove sa sokovima ili vodom, mogu da utiču na sastav lijeka i samim tim i na dejstvo. (Yumama.rs)

O hanumabaadmin

Provjeri također

Fotografija maturanata iz Bugojna širi se društvenim mrežama: “Počinjem da vjerujem da još ima odgojenih ljudi” (FOTO)

Neki trenuci zasjene druge, uljepšaju dan i poprave, ponekad surovu svakodnevnicu. Jedan takav momenat dolazi …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.